Teleskopi za početnike

Teleskopi za početnike

Veoma je važno odabrati pravi prvi teleskop za početnika u opservacionoj astronomiji. Korišćenje nekvalitetnog teleskopa može značiti gubitak interesovanja za astronomiju, pa nije preporučljivo odlučiti se za najmanji i najjeftiniji teleskop samo „za probu“. Teleskop koji je klimav, slabe svetlosne moći biće samo izvor frustracija, a sredstva potrošena uzalud. Teleskop nije nužan uslov za bavljenje posmatračkom astronomijom. Ako je budžet ograničen, odlična alternativa teleskopu je dvogled.

Za decu i mlade je važno da teleskop mogu sami lako koristiti. Iz tog razloga preporučuje se korišćenje alt-azimutalne montaže (AZ) umesto ekvatorijalne (EQ). Njeni pokreti su slični foto-stativima: gore-dole i levo-desno. Montaža mora biti stabilna, tako da se slika što manje trese pri fokusiranju i pomeranju pri većim uvećanjima. Veći prečnik sočiva daje svetliju i detaljniju sliku, a samim tim će interesovanje za astronomiju biti veće. Preporučujemo da prvi teleskop bude najmanje 70 mm u prečniku.

Prve mete teleskopa su svakako Mesec i planete. Ostale objekte treba znati locirati pomoću karte neba. Objekte dubokog neba je najbolje gledati sa lokacije van grada, daleko od svetlosnog zagađenja i kada posmatranje ne ometa jak Mesečev sjaj. Za navigaciju nebom biće potrebno naučiti neka osnovna sazvežđa uz pomoć aplikacije za pametni telefon ili programa za planetarijum, kao što su Stellarium ili Heavens Above.
Treba imati na umu da objekte dubokog neba nije moguće videti detaljno i u bojama, kao što su prikazane na fotografijama. Naime, zbog ograničenja ljudskog vida u uslovima slabe osvetljenosti, boje maglina i galaksija se ne mogu videti kroz teleskop. Zadovoljstvo posmatranja dolazi iz činjenice da svojim očima, "uživo", gledamo neku galaksiju udaljenu milionima svetlosnih godina; maglinu u kojoj se formiraju nove zvezde; zvezdano jato koje se sastoji od hiljadu zvezda...

Teleskopi obično dolaze u kompletu sa dva okulara, ponekad i Barlow sočivom. Barlow sočivo je izuzetno koristan dodatak, koji udvostručuje uvećanje koje okular obično pruža na teleskopu. Postojeći okulari su dobri za prva posmatranja, ali kupovinom novih okulara ne samo da možete dobiti veći raspon različitih uvećanja, već i znatno bolji kvalitet slike – veći kontrast i bolju propusnost svetlosti, zbog bolje optičke konstrukcije i boljeg antirefleksnog premaza. Popularni dodaci su i filteri za posmatranje Sunca, Meseca, kao i deep sky filteri za magline. Ekvatorijalne montaže se mogu nadograditi motorima za praćenje ili čak potpuno zameniti stabilnijom i naprednijom montažom.

Teleskopi za početnike

Sorry for the inconvenience.

Search again what you are looking for