Dvogledi za svaku aktivnost

Posted by     Saveti      Comments 0  views 3388
Dvogledi za svaku aktivnost
Veliki ili mali, široki ili tanki… Dvogledi su, pored naočara, optički instrumenti koji se najviše koriste u svetu, a svaki od njih ima svoju specifičnu namenu. Izbor pravog dvogleda može biti pravi izazov. Ako ste planinar, sigurno nećete sa sobom poneti dvogled velikih dimenzija, a gotovo je izvesno da u sumrak...
Read More

Kako odabrati odgovarajući teleskop?

Posted by     Saveti      Comments 0  views 1368
Kako odabrati odgovarajući teleskop?
Da li ste znali da mnogi početnici započinju posmatrenje sa pogrešnim teleskopom, a neretko i da isti taj teleskop koriste više godina? U ovom članku ćemo pokušati, uz pomoć 5 pitanja, da vam pomognemo da pronađete odgovarajući teleskop. Krenite odmah i biće vam jasno šta vam je važno. Nebo vas čeka!
Read More

Astrofotografija kroz teleskop

Posted by     Astrofotografija      Comments 0  views 1428
Astrofotografija kroz teleskop
Najčešće pitanje koje se postavlja prilikom kupovine teleskopa je upravo kako napraviti fotografiju kroz teleskop. Fotografije šarenih maglina i udaljenih galaksija mamac su za sve koji vole astronomiju. Međutim, takav tip astrofotografije je vrlo zahtevan! Ipak, postoje načini da na jednostavan način napravite poneku astrofotku – ovde ćemo pokušati objasniti neke metode.
Read More

Kako odrediti uvećanje teleskopa?

Posted by     Saveti      Comments 0  views 8764
Kako odrediti uvećanje teleskopa?
Na početku treba odmah razjasniti: uvećanje nije mera za snagu teleskopa. Teleskopi sami po sebi nemaju “uvećanje” – imaju određenu žižnu daljinu i prečnik objektiva. Osnovna funkcija teleskopa je prikupljanje svetlosti, a u tome glavnu ulogu igra prečnik objektiva – što je veći, veća je površina za skupljanje svetlosti i slika će biti sjajnija.
Read More

Dobro došli na naš novi sajt

Posted by     Informacije      Comments 0  views 4315
Dobro došli na naš novi sajt
Nakon više meseci planiranja, čast nam je da Vam predstavimo novi sajt Teleskop centra. Kako bismo ostvarili bolju saradnju sa našim partnerima, klijentima i saradnicima, rešili smo da osvežimo stari sajt i obogatimo ga novim funkcionalnostima.
Read More

Durbini Discovery, Levenhuk

Posted by     Novi proizvodi      Comments 0  views 526
Durbini Discovery, Levenhuk
Discovery Channel zabavlja, inspiriše i informiše svoju publiku širom sveta o jedinsvenom svetu punom lepote i i raznolikosti. Nudeći milionima ljudi priliku da otkriju i zadovolje svoju radoznalost, Discovery pruža uverljivu mešavinu priča u različitim žanrovima, uključujući nauku i tehnologiju, istraživanje, avanturu, istoriju i pogled iza scene na ljude, mesta i organizacije koje oblikuju svet u kojem živimo.
Read More

Kompjuterski kontrolor ZWO ASIAIR PRO Wifi

Posted by     Novi proizvodi      Comments 0  views 261
Kompjuterski kontrolor ZWO ASIAIR PRO Wifi
ASI AIR Pro Wi-Fi je u suštini mini računar koji upravlja uređajima za astrofotografiju na teleskopu, uključujući kamere (DSLR ili ZWO kamere, zwo autoguider kamera), motor fokusa i mehaniku. Na njega se možemo povezati bežično, sa pametnim telefonom ili tabletom putem wifi veze, upravljati uređajima ili jednostavno preuzimati slike. (Slike se takođe mogu preuzeti na PC).
Read More