SkyWatcher logo

U našoj ponudi imamo jedanu od najpopularnijih marki teleskopa, a to je Sky-Watcher kanadske firme Pacific Telescope. Proizvodi se u fabrici Synte u mestu Šozu (Kina).

Synta je osnovana 1988. godine u Tajvanu, gde je započela sa proizvodnjom okulara, a 1992. godine je izgradila prvu fabriku u Kini. U početku je bila dobavljač Tasco-a i Celestrona, da bi kasnije prešla na sopstvenu proizvodnju astronomskih teleskopa pod svojim imenom Skywatcher i to za Japansko tržište. Pored malih reflektora i refraktora, već 1996. godine počeli su da proizvode i katadioptričke teleskope. Na evropskom tržištu, proizvodi Sky-Watcher, pojavili su se 1999. godine.

Sky-Watcher trenutno ima najdinamičniji razvoj teleskopa u svetu. Razlog tome je što je Synta kod drugih proizvođača samo dobavljač, a teleskope Sky-Watcher stavlja u promet kao sopstvenu marku, tako da kvalitet njihovih teleskopa dolazi u prvi plan. Karakteriše ih i sopstvena inovacija.

Njihove Ekvatorialne montaže HEQ5 i EQ6 su trenutno najtraženiji proizvod među astrofotografima.

Apohromatski refraktori od 80mm i 100mm postali su dostupni širokoj masi astroamatera, zahvaljujući prvenstveno pristupačnim cenama. Optika je kod ovog tipa teleskopa izuzetno kvalitetna, bez boja po rubovima.

Maksutov-Cassegrain tubusi većih dimenzija (127-180 mm) su vrlo retki u ponudama drugih proizvođača, zahvaljujući perfektno izarađenoj korekcionoj ploči, daje izuzetno kontrastnu sliku, a u odnosu na Shmidt-Cassegrain teleskope, imaju mnogo šire vidno polje.

Naravno, Sky-Watcher nije zastao u svom razvoju, 2006. je sa mnoštvom inovacija izašao na tržište. Nove proizvode redovno kontrolišemo i po našem iskustvu tvrdimo da je zadnjih godina kvalitet Sky-Watcher teleskopa konstatno u porastu. Sva optika je dostigla minimalni stepen granice difrakcije.

Ponuda Sky-Wathchera pokriva skoro celu skalu asortimana od manjih refraktora, Njutn teleskopa, katadioptričkih teleskopa, najvećih dobsona, mnogo dodatne optike i opreme.

Zbog gore navedenih karakteristika, Skywatcher je postao vrlo popularan medju astro amaterima i u našoj zemlji.