Mikrosvet

Mikrosvet

Mikrosvet je fascinantno mesto puno različitih živih i neživih objekata, a njegovo proučavanje može da nam pomogne da bolje razumemo svet oko nas, da otkrijemo nove stvari i doživimo prirodu na potpuno drugačiji način.

Mikroskop je uređaj koji se koristi za povećavanje slika malih objekata, što nam omogućava da vidimo detalje, koji bi inače bili nevidljivi golim okom. Postoje različiti tipovi mikroskopa, kao što su optički mikroskopi i elektronski mikroskopi, koji se koriste za istraživanje različitih aspekata mikrosveta.

Pogledajte našu ponudu lupa, mikroskopa i dodatne opreme, renomiranih brendova Bresser, Levenhuk, Omegon, Lacerta, BTC, Delta. Odaberite željeni model i počnite da uživate u istraživanju mikrosveta.

Optički mikroskop je uređaj koji se koristi za povećavanje malih objekata, golim okom nevidljivih bliskih objekata, kao i za razdvajanje bliskih tačaka na njima. Ovi mikroskopi se najčešće korište u laboratorijama za istraživanje i proučavanje različitih materijala i struktura, kao što su ćelije, bakterije i drugi mikroskopski objekti. Postoje različiti tipovi optičkih mikroskopa, uključujući monokularne, binokularne i trinokularne mikroskope. Trinokularni mikroskop se često koristi za fotografisanje objekata pod mikroskopom.

Stereo mikroskopi su vrsta optičkih mikroskopa, koji koriste dva sočiva (okulara) za posmatranje objekata iz različitih uglova. Ovi mikroskopi su naročito korisni za proučavanje površina i struktura objekata, jer omogućavaju da se vidi njihov oblik i relacije između pojedinačnih delova. Stereo mikroskopi su poznati i kao binokularni mikroskopi.

Stereo mikroskopi se često koriste u različitim oblastima, uključujući elektronsku industriju, medicinu, biologiju i istraživanje materijala. Za razliku od drugih tipova mikroskopa, obično imaju manja uvećanja, ali omogućavaju bolje razumevanje oblika i strukture objekata. Takođe, stereo mikroskopi su lakši za korišćenje, jer se slika vidi u trodimenzionalnom obliku, što olakšava identifikaciju pojedinačnih delova i struktura.

Uvećanje nije glavni pokazatelj kvaliteta. Razlika u kvalitetu se najbolje može uočiti ukoliko analiziramo stabilnost mehanike, dizajn optičkih elemenata i oštrinu slike na ivici. Na primer, za korekciju oštrine slike na ivicama, ponekad je potrebno i do 9 sočiva. Pored toga, veoma je važno da ugrađeni izvor svetlosti obezbeđuje ravnomerno osvetljenje posmatranog objekta. Ove tri komponente moraju biti optimalno usklađene jedna sa drugom. Samo na taj način će se postići potreban kontrast za dato povećanje, što omogućava razlikovanje pojedinačnih piksela.

Ukupan kapacitet uvećanja mikroskopa se obično izražava kao kombinacija uvećanja okulara i objektiva. Na primer, mikroskop sa objektivom 10x i okularom 10x ima kapacitet povećanja od 100x. To znači da će objekat biti povećan 100 puta u odnosu na veličinu koju ljudsko oko može da vidi.

  • 10x - 40x - Minerali, markice, elektronika; industrijska primena; insekti, larve insekata
  • 40x - 80x - Biljne ćelije
  • 40x – 100x - Veće pojedinačne ćelije
  • 100x – 200x - Paraziti ribe, pojedinačne ćelije (Vorticella)
  • 400x - Gljive, polen, sperma, krv
  • 1000x - Bakterije, hromozomi

Mikrosvet

Aktivni filteri

Polarizacioni film A4 Novo

Polarizacioni film A4

2.833 RSD

Polarizacioni film veličine A4 (210x297mm) - jeftino i kvalitetno rešenje za Bioptron lampe i medicinske instrumente, kao i za proučavanje polarizacije svetlosti

MicroQ WiFi Stand Alone kamera Akcija

MicroQ WiFi Stand Alone kamera

72.667 RSD -20% 90.833 RSD

MicroQ WiFi, autofokus, samostalna kamera sa Sony EXMOR IMX178c (6,3MP) senzorom, ugrađenim operativnim sistemom, HDMI ulazom i ulazom za SD karticu – upravljanje USB računarskim mišem

MED D10T LCD Digitalni Mikroskop Dostupno uz rezervaciju

MED D10T LCD Digitalni Mikroskop

104.167 RSD

Levenhuk MED D10T LCD mikroskop sa trinokularnom glavom, digitalnom kamerom od 5MP, LCD ekranom, okularima WF10x/18mm, ahromatskim objektivima 4х, 10х, 40xs, 100хs (ulje), Abbe kondenzatorom, iris dijafragmom i držačem filtera