Refraktori

Teleskopi refraktori

Refraktori su najstarija vrsta teleskopa. Objektiv teleskopa koristi sočivo za sakupljanje svetlosti (refrakcija = prelamanje svetlosti). Refraktori nemaju sekundarnu opstrukciju kao reflektori i katadiopteri, pa je slika oštra i kontrastna. Mali broj optičkih površina omogućava visoku propusnost svetlosti (uz uslov kvalitetnih antirefleksivnih premaza), tako da je slika sjajnija u odnosu na reflektore i katadioptere sličnih prečnika objektiva. Mana svim refraktorima je komplikovana i skupa izrada sočiva većih od 120mm.

U zavisnosti od vrste sočiva, refraktori se dele na ahromatske i apohromatske. Ahromatski refraktori su lakši za izradu (jeftiniji), ali pokazuju optičku grešku koja se naziva hromatska aberacija. Ona se manifestuje kao plavičasti halo oko sjajnijih objekata (Mesec, planete, sjajne zvezde). Hromatska aberacija, a time i oštrina, manja je kod teleskopa većih f-brojeva (f/8 i više) i žižne daljine. Refraktori f/6 i manje povoljni su za manja povećanja i širougaone poglede na veće magline i zvezdana jata, ali nisu dobri za velika povećanja koja su potrebna za posmatranje planeta.

Apohromatski refraktori koriste posebne vrste stakla radi smanjivanja hromatske aberacije. U imenu često imaju oznaku ED (extra-low dispersion) ili APO. Ova vrsta teleskopa daje najoštriju i najkontrastniju sliku u odnosu na sve druge modele teleskopa, ali su ujeduno i najskuplji (ukoliki se uporede prečnici objektiva). Vrlo su popularni i kvalitetni za astrofotografiju, ali i za vizuelna opažanja, jer jednako dobru sliku pokazuju i na malim i na velikim povećanjima.

Ekvatorijalna montaža ima mogućnost kompenzacije rotacije zemljine ose. Jedna osa se namesti tako da bude paralelna sa zemljinom osom, a na drugoj osi se vrše korekcije, tako da objekat ostaje u vidnom polju teleskopa.

Ove montaže imaju mogućnost pomeranja po visini (altitudi) i levo-desno (azimut). Jednostavnije su za postavljanje i korišćenje od ekvatorijalnih, ali nisu prikladne za astrofotografiju.

Refraktori

Sorry for the inconvenience.

Search again what you are looking for