Kako odabrati odgovarajući teleskop?
Posted by      22/07/2022 10:28:53     Saveti    Comments 0
Kako odabrati odgovarajući teleskop?

Da li ste znali da mnogi početnici uglavnom započinju posmatrenje sa neadekvatnim teleskopom, a neretko i da isti taj teleskop koriste više godina?

Ova informacija ne predstavlja veliko iznenađenje, jer postoji mnogo različitih tipova teleskopa, a sam korisnik obično na početku nije dovoljno upućen u mogućnosti određenih modela teleskopa. U ovom članku ćemo pokušati, uz pomoć 5 pitanja, da vam pomognemo da pronađete odgovarajući teleskop.

Krenimo!

1. Koliko vredi vaš pogled na nebo?

Možda vam deluje da je ovo pitanje malo preuranjeno. Zar nema drugih stvari na koje treba obratiti pažnju? Naravno da ima, ali je vaš predviđeni budžet dobar pokazatelj, koji će vam pomoći da odaberete prave dijamante i ignorišete stene na putu. Stoga, na samom početku razmislite o visini sredstava koje želite da uložite u kupovinu teleskopa.

Šta je moguće u zavisnosti od budžeta? Evo četiri kriterijuma:

Do 25.000,00 dinara: Ovo je mali iznos za kompletan teleskop sa stativom i mehanikom. U većini slučajeva, moraćete da napravite kompromis, bilo da je u pitanju kvalitet optike ili stabilnost – dva veoma važna faktora za kvalitetno posmatranje. Naravno, ukoliko niste spremni da potrošte više, u našoj ponudi možete pronaći teleskope sa kojima možete da upoznate i otkrijete velike objekte na noćnom nebu.

Do 50.000,00 dinara: Imate nešto više novca na raspolaganju i želite teleskop sa dobrom optikom? Kvalitetnije teleskope sa pratećom opremom možete pronaći za ovaj iznos, bilo da su u pitanju refraktori i reflektori na AZ, EQ ili reflektori na Dobson montaži. Prednosti: dobijate stabilan teleskop sa većim prečnikom objektiva za vizuelna posmatranja. Ove teleskope možete koristiti dugi niz godina.

Do 100.000,00 dinara: U ovom cenovnom rangu su mogući prvi koraci u astrofotografiji. Sada imate pristup mehanici koja je već kompatibilna sa fotoaparatima ili se može lako nadograditi. U zavisnosti od vaših interesovanja, možete dodati teleskop sa sočivom ili ogledalom na mehaniku - više o tome kasnije. Mehanika omogućava fotoaparatima ili astro kamerama kompenzaciju rotacije Zemlje i automatski prati izabrani objekat. Potrebno je malo više truda prilikom podešavanja, ali o tome ćemo kasnije.

Iznad 120.000,00 dinara: Volite pametne telefone i aplikacije? Kompjuterski kontrolisani GoTo teleskopi, pomoću kojih možete da locirate objekte pritiskom na dugme, počinju od ovog iznosa. Svoje mete birate ručno (kontroler) ili mobilnim telefonom, a mehanika sa teleskopom preuzme navigaciju do mete.

Pitanje: Koliki je vaš budžet? Kada to utvrdite, dobro ste pripremljeni za sledeća pitanja.

Mesec / tavcso.hu / Autor: Lukács Attila

2. Volite li brzu hranu ili ste gurman koji uživa u jelu?

Naravno, ovde se ne radi o hrani. Ali, kao i kada je hrana u pitanju, teleskop možete brzo postaviti i odmah započeti sa posmatranjem, ili pak imate dovoljno vremena i želite da odvojite celo veče za potpuno uživanje u posmatranju objekata na noćnom nebu.

Koliko vremena želite da potrošite za posmatranje usloviće i izbor dizajna teleskopa. Na primer, teleskop na Dobson montaži se sastoji od samo dva dela, brzo se postavlja i pomera se jednostavno i ručno radi lociranja i praćenja ciljeva.

Teleskop sa ekvatorijalnom GoTo montažom se sastoji od stativa, protivtega, optike, mehanike, elektronike i napajanja. Jednom postavljena, i dalje mora biti poravnata sa severnim nebeskim polom.

U odnosu na vizuelna posmatranja, astrofotografija zahteva dodatne korake prilikom postavke. Naravno, obe montaže vam omogućavaju da posmatrate objekte na nebu duži ili kraći period, međutim ukoliko želite da na brzinu pregledate nebo, zahtevnija za postavku mehanika može da vam predstavljati problem, a ujedno vam može biti i naporna.

Pitanje: Koliko vremena želite da potrošite na postavljanje i posmatranje? Više ili manje od sat vremena? Ili tri sata noću? Vikendom ili brzo nakon posla? Saznajte i odlučite koliko vremena imate na raspolaganju.

Moja prva prezentacija / tavcso.hu / Hatházi Gergely

3. Minimalističko posmatranje ili zabava sa digitalnom tehnologijom?

Naravno, ne morate živeti kao Amiš u SAD-u, bez tehnologije… Posmatranje teleskopom može biti opuštajuće i bez tehničkih komponenti - baš kao što su to radili Herschel i Messier. Uživanje u prirodi, daleko od pametnih telefona i digitalne tehnologije – kako vam ovo zvuči?

Ne samo posmatranje, već i pronalaženje objekata. I sve to bez elektronike, samo sa zvezdanim kartama i atlasima. Verovatno ćete biti ushićeni, kada sami pronađete galaksiju koja je udaljena milion svetlosnih godina.

Ili ste, možda, fascinirani digitalnom tehnologijom i kao dete ste oduvek željeli posao poput legendarnog Scotty-ja ili Pavel Chekov-a na Starship Enterprise-u? Onda je teleskop sa GoTo sistemom ili automatskim poravnanjem pravi izbor za vas.

Koristeći elektronski sistem, teleskopom upravljate pomoću ručnog kontrolera ili pametnog telefona. Teleskop automatski pokazuje na objekte, zahvaljujući ugrađenim motorima i prati ih. Morate biti spremni da se uhvatite u koštac sa tehnologijom, ali je ovo za vas sigurno dodatni razlog i motiv za odabir ovog modela teleskopa.

Pitanje: Razmislite da li biste više voleli ručni teleskop ili potpuno automatski kontrolisani teleskop. Neki teleskopi se takođe mogu naknadno opremiti motorima za praćenje i kontrolom.

IC 4592 / tavcso.hu / Autor: Schmall Rafael

4. Samo za vizuelna posmatranja ili zelite da snimate astrofotografije?

Postoje dve vrste posmatranja:

Uživanje u vizuelnom utisku uživo, ili fotografisanje objekata. I jedno i drugo ima svoju privlačnost. Možda vas više zanima astrofotografija, jer već fotografišete prirodu u slobodno vreme. Šta vas više zanima?

Početnicima preporučujemo da krenu sa vizuelnim posmatranjem, jer će na taj način upoznati svoj teleskop i steći praktično iskustvo posmatranja neba. Ovo će vas zaokupirati neko vreme, jer ima puno toga da se nauči i otkrije.

Astrofotografija je sledeći korak, ako je to ono što želite da radite. Teleskopi na Dobson i alt-azimutalnoj montaži su namenjeni za vizuelna posmatranja, dok teleskopi sa ekvatorijalnim nosačem i GoTo sistemom omogućavaju fotografisanje maglina i galaksija sa dugom ekspozicijom.

Uglavnom, mnogi astro amateri biraju opciju ili da budu vizuelni posmatrači ili da se fokusiraju na kamere, tehnologiju i obradu slika. Jedan od glavih razloga su sasvim različiti zahtevi, koje vizuelno posmatranje i astrofotografija postavljaju teleskopima i posmatračima. Ne postoji idealan instrument za obe varijante.

Pitanje: Zapitajte se šta vas više zanima: vizuelno posmatranje ili fotografija? Kada donesete odluku, možete krenuti u pravom smeru, kako kasnije ne biste došli u situaciju da morate da pravite skupe kompromise.

Saturn, Jupiter i Mars / tavcso.hu / Autor: Hatházi Gergely

5. Mesec i planete ili magline i galaksije?

Mesec i planete su prvi objekti koje otkrivate na zvezdanom nebu.

Fascinantno je uroniti u pejzaž Meseca i osećati se kao da ste u svemirskom brodu, koji lebdi nad njegovom površinom. Ili posmatrati Saturn sa svojim prstenovima, ili Jupiter sa svojim mesecima i oblacima, uživo u svom teleskopu.

Ukoliko uglavnom želite da posmatrate Sunčev sitem, onda su refraktori idealni uređaji za ovu namenu. Mesec i planete su svetliji objekti, i za njihovo posmatranje nije potreban veliki prečnik sočiva, a od koristi je i veliki kontrast koji daju refraktori.

Da li želite da zaronite dublje u svemir i divite se maglinama, zvezdanim jatima i galaksijama? Onda su reflektori savršeni za vas. Za isti budžet dobija se veći otvor blende, u odnosu na refrektore, a samim tim sakupljaju i više svetlosti.

Međutim, ne treba očekivati da će čitava galaksija proći kroz teleskop i izgleti kao na fotografijama. Pogled na galaksiju, koja je udaljena milionima svetlosnih godina, ponekad leži na granici percepcije. Sa znanjem onoga što posmatrate i uvežbanim okom, možete videti mnoge detalje. A izazov je i pola zabave.

Pitanje: Sunčev sistem ili dalje? Vaša lokacija za posmatranje, kod kuće ili mesto bez svetlosnog zagađenja, takođe će vam pomoći da se odlučite.

Uz pomoć ovih kriterijuma, verovatno ćete lako doneti odluku i pronaći teleskop iz svojih snova. Krenite odmah i biće vam jasno šta vam je važno. Nebo vas čeka!

Leave a Reply