AZ-EQ-6 PRO GoTo Mehanika sa čeličnim nogarima
  • AZ-EQ-6 PRO GoTo Mehanika sa čeličnim nogarima

AZ-EQ-6 PRO GoTo Mehanika sa čeličnim nogarima

Inovativna azimutalna/ekvatorijalna mehanika (AZ-EQ6) na čeličnom tronošcu, sa SynScan GoTo kontrolorom koji sadrži bazu od 42.900 objekata, FreedomFind tehnologijom, 75mm/45mm dual glavom

245.833 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

Dostupno uz rezervaciju. Za više informacija pozovite 063/1199-654.

Nema na lageru

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Na prvi pogled, mehanika je vrlo slična prethodnoj verziji EQ6 PRO.

AZ-EQ6 montaža može funkcionisati u alt-azimutalnom i ekvatorijalnom načinu rada. Alt-azimutalni način rada je pogodan za vizualna posmatranja, a tada je moguće paralelno postaviti dva teleskopa. Ekvatorijalni način koristi se za preciznu astrofotografiju dugačkim ekspozicijama. Patentirana Freedom Find tehnologija omogućava ručno pomeranje teleskopa bez gubitka početnog poravnanja prema nebeskim koordinatama. Montaža je opremljena remenskim pogonom, što je vrlo važno za preciznu astrofotografiju – bolje praćenje i manje praznog hoda ceniće svi ozbiljni astrofotografi. Prazan hod “backlash” se može kompenzovati, a tu je i funkcija korekcije periodične greške (PEC).

SynScan kontroler ima bazu podataka od 42.900 objekata, opciju za useveravanje, “guided tour” opciju za automatsko pronalaženje i prikazivanje trenutno najzanimljivijih objekata na noćnom nebu, a može prikazatii i trenutnu voltažu napajanja i temperaturu. Frimware kontrolera se po potrebi može ažurirati putem interneta. Sa WiFi dodatkom (SynScanWifi - nije uključen) montažu je moguće kontrolisatii pametnim telefonima ili tabletima.

Karakteriše ga precizna izrada, dok su sve osovine i pokretni delovi montirani na ležajeve i precizno podešeni. Nosivost mu je između 17 i 23 kg (u zavisnosti od dužine tubusa), tako da se mogu postaviti i teleskopi veće dužine, prečnika objektiva 150mm ili Newton teleskopi prečnika 200-300mm. Težina same mehanike (glave) iznosi 16 kg, tako je pogodna i za transport (u odgovarajućoj torbi), bilo da se radi o automobilu ili avionu itd.

Njegovo praćenje je takođe vrlo precizno, jer motori već prenose obrtni moment na puž putem rebrastog remenskog kaiša, tako da nema zazora, a periodične greške su minimalne.

U poređenju sa mehanikom EQ6 PRO, primetne su sledeće inovacije:

1. Pored ekvatorijalnog načina, mehanika se po želji može koristiti i u azimutnom načinu. Osa RA tada se mora u potpunosti podići na 90 stepeni, tako da se na kraj osovine protivteže može postaviti drugi teleskop umesto kontra tegova. Potrebni adapteri su uključeni u paket.
Azimutalni i ekvatorijalni modusi mogu se odabrati na ručnoj komandi pri pokretanju.

2. Dual koder, zahvaljujući kojem mehanika ne gubi orijentaciju tokom ručnog pomeranja - funkcija GoTo (automatsko traženje objekata) ostaje tačna i nakon ručnog pomeranja, slično kao kod teleskopa na GoTo Dobson montaži. Ova inovacija dolazi do izražaja, na primer ukoliko želite da pomerite teleskop iz jednog područja na nebu u drugo ili iz položaja na istoku želite da posmatrate neku oblast na zapadu i to želite da uradite ručno (jer je tako brže) ili ako slučajno pomerite teleskop tokom posmatranja, jer neće biti potrebe za ponovno kalibrisanje, odnosno GoTo mehanika će i dalje biti upotrebljiva i precizna.

3. Dodate su nove kočnice, odnosno novo rešenje kružno zatvaranje na velikoj površini. Očekuje se da će ovo za rezultat imati manje trošenje i duži vek trajanja.
Kočnice se nalaze na kraju osovina, tako da ih možete lako pronaći u mraku, uvek su pri ruci.

4. Novi sistem za podešavanje visine stativa. Sa ručnim vijcima, za stezanje i otpuštanje nogara, mnogo je lakše i brže prilagoditi visinu. Takođe, ovo rešenje značajno olakšava izvlačenje, odnosno uvlačenje nogara.

5. Povoljno za astrofotografe, jer je zupčanik zamenjen rebrastim remenom, što za rezultat ima manje zazora, finije praćenje i manje periodičnih grešaka.
I na kraju, ali ne najmanje važno, vreme reakcije mehanike je brže tokom kretanja modom automatski vodič (vođene ture), a i sam zvuk motora sasvim drugačiji. Inovacija koji je posebno obradovala astrofotografe!

6. Iako se masa i nosivost mehanike na papiru nisu menjale, geometrija sistema je promenjena. Platforma za teleskop je približno 5 cm bliža tački okretanja, tako da teleskop vrši manji obrtni momenat na osi RA, te je potrebna manja kontrateža, a sama mehanika drži teleskop malo čvršće.

7. Debljina osovine za kontrateg je povećana sa 18mm na 25mm, tako da se ne mogu koristiti stariji modeli kontra tegova. Dva (2) kontra tega od 5 kg su uključeni u proizvod. Nastavak osovine omogućava uravnoteženje većih teleskopa sa manje tegova. Osovina za kontra tegove se može ugurati u glavu – pogodno za transport i skladištenje.

Tehničke karakteristike:
- Kontra tegovi: 2×5 kg
- Visina tronošca: 127 cm
- Težina glave: 15.4 kg
- Težina tronošca: 7.5 kg, 2″ čelične noge
- Napajanje: DC11~16V 4A
- Nosivost montaže : 20 kg (bez kontra tegova)
- Brzina okretanja motora: do 4.2°/sec (800×)
- Brzina korekcije praćenja 0.125×, 0.25×, 0.5×, 0.75×, 1×
- Autoguider Port : Da
- DSLR Electronic Shutter Release Port: Da
- Modovi praćenja: u EQ i AZ modu, na jednoj ili obe ose
- PEC kontrola u EQ modu
- Useveravanje: pomoću softvera ili pomoću ugrađenog polarnog tražioca
- Metode useveravanja i pozicioniranja: pomoću 1, 2 ili 3 zvezde (EQ mod) / poravnanje po najsjajnijim zvezdama ili 2 zvezde u AZ modu
- Postavljanje teleskopa: 2 x dual-fit saddle plates accepting (za prihvat) 45mm & 75mm dovetail bars
- Tip Motora: DC12V steper motori
- RA/DEC Worm Gears (pužni zupčanik): D=92.5mm, 180 zubaca, mesing
- RA/DEC Axes (osa): D=40mm, čelik
- Težina paketa za transport: 21 kg + 20 kg
- Dimenzije kutija za isporuku: 118×28×29 cm; 53×52×32 cm

KORISNE INFORMACIJE
1. Sky-Watcher Computerized Mounts Series (Izvor: YouTube / SkyWatcher Telescope).
2. Sky-Watcher AZ-EQ6 SynScan PRO (Izvor: YouTube / M42Frascati).

AZ-EQ6

Detalji

PLU
1086
Mehanika
Alt-azimutalna / ekvatorijalna
Kontroler
GoTo Synscan
Napajanje
12 V
Stativ
Čelik
Nosivost
do 23 kg
Ostalo
FreedomFind tehnologija

Posebna šifra

16 drugih proizvoda u istoj kategoriji: