130/650 SkyWatcher Mini AZ GTe Reflektor
  • 130/650 SkyWatcher Mini AZ GTe Reflektor

130/650 SkyWatcher Mini AZ GTe Reflektor

130/650 SkyWatcher Explorer-130PS Newton Reflektor na AZ-GTe mehanici (bez enkodera), StarPointer tražiocem, Barium 25mm (26x) i 10mm (65x) okularima

55.750 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

Dostupno uz rezervaciju. Za više informacija pozovite 063/1199-654.

Nema na lageru

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Jedan od najmoćnijih teleskopa namenjen početnicima koji žele da se amaterski bave astronomijom. Pored lunarnih i planetarnih posmatranja, njegovo primarno ogledalo prečnika 130mm, omogućava posmatranje i objekata dubokog neba u povoljnim atmosfreskim uslovima. Zbog svoje kratke konstrukcije može se lako prenositi što ga čini idealnim za putovanja. Paket uključuje kompaktnu motorizovanoj mehanici AZ-GTe, koja se lako koristi i sa kojom možete upravljati putem Wi-Fi-a i pametnog telefona (ili tableta) u cilju automatskog pronalaženja i praćanja objekata na nebu.

Dok većina malih teleskopa imaju sferna ogledala, model 130/650 opremljen je parabololičnim ogledalom, što ga čini idealnim za posmatranje sa velikim uvećanjem. F/5 fokalna dužina za rezultat ima kraću cev, što čini teleskop jednostavnim za nošenje i rukovanje, i stabilnim na mehanici. Fokusna dužina od 650mm pogodna je posmatranje sa okularima manjeg uvećanja. Međutim, iako se fokusna dužina može činiti kratkom, zbog kvalitetna optike slika je oštra i prilikom korišćenja okulara kraćeg fokusa ili Barlow sočiva. Uz teleskop dolaze Barium okulari od 10 mm i 25 mm sa kojima možete postići uvećenje od 65x, odnosno 26x. Kupovinom dodatnog okulara (ili Barlow sočiva) može se postići maksimalno korisno uvećanje do 260x. Središnje, sekundarno, ogledalo prečika 34,5 mm uslovljava samo umerenu (26%) središnu zatamljenost, što je dodatna prednost prilikom posmatranja sa velikim uvećanjem.

AZGTe mehanika zahteva napajanje putem 8 komada baterija od 1,5V tipa AA (najčešći standard baterija u upotrebi, preporuka da se koriste punjive baterije – nije uključeno) ili spoljašnjeg napajanja 12V (adapter i izvor napajanja – nisu uključeni).

Mehanika je veoma kompaktna, motorizovana azimutalna, a funkcija automatske pretrage objekata se može kontrolisati putem Wi-Fi konekcije sa mobilnim telefonom ili tabletom ili putem ručnog kontrolera za GoTo mehanike (opciono, nije sastavni deo paketa). Potrebni SynScan softver se može pronaći u Apple i Google prodavnicama i potpuno je besplatan. Nakon pokretanja, potrebno je izvršiti kalibraciju uređaja, pronalaženjem 1-2 objekta, a nakon toga mehanika će automatski pronalaziti zadane objekte na nebu. Nakon svake nadogradnje (Update-a) softvera, proširuje se baza novih upisanih objekata, što je još jedna od prednosti novog GoTo sistema. Dostupne su i druge dodatne funkcije – npr. sa programom SkySafari 5, pored baze asteroida i kometa, dostupan je i grafički prikaz planeta i ostalih pogodnosti.

Napominjemo da AZ-GTe mehanika dolazi bez enkodera, za razliku od MINI AZGT, i nema mogućnost ručnog i softverskog pomeranja. Naime, ukoliko se pomeri ručno, mehanika (softver) neće biti precizna i potrebno ju je ponovo kalibrisati. Tako da se nakon kalibracije, preporučuje isključivo pomeranje mehanike putem softvera!

Specifikacija:
- Težina glave: 1.3 kg
- Težina tripoda + produžetka glave: 1.9 kg + 0.5 kg
- Maksimalna nosivost: 5 kg
- Visina: min. 78 cm, maks. 125 cm (bez produžetka)
- Visina: min. 99.5 cm, maks. 146.5 cm (sa produžetkom)
- Napajanje: DC 7.5-14V, 0.75A ili 8 x 1.5V AA baterije (preporučujemo punjive)

SWN1306AZGTe

Detalji

PLU
1708
Optički dizajn
Newton (ogledalo)
Prečnik objektiva
130 mm
Fokusna dužina
650 mm
Sekundarno ogledalo
34,5 mm
Svetlosna moć
f/5
Maksimalno uvećanje
260x
Moć razlučivanja
0,88"
Fokuser
31,7 mm (zupčasta letva)
Prečnik okulara
1,25"
Okulari
25mm (26x) i 10mm (65x) Barium
Tražilac
StarPointer
Mehanika
Mini AZ GTe

Posebna šifra

16 drugih proizvoda u istoj kategoriji: