Laserski kolimator GSO
  • Laserski kolimator GSO

Laserski kolimator GSO

Laserski kolimator, sa bočnim prozorom, prečnika 31.7mm, omogućava pravilno podešavanje sistema ogledala kod Newton teleskopa

7.083 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Oštrina i kontrast slike kod Newton teleskopa uveliko zavise od ispravno podešenog sistema ogledala. Podešavanje sistema ogledala je samim tim veoma važno, jer iz Newton teleskopa se može izvući maksimum samo ukoliko su primarno i sekundarno ogledalo pravilno centrirani. Ovo podešavanje se naziva kolimacija i, uz malo rutine, sam postupak ne traje dugo.

Za podešavanje sistema ogledala teleskopa potreban je alat – kolimator, a sam postupak se sastoji iz dva koraka. Laserski kolimator koristi laserski zrak kako bi pokazao u kakvom su odnosu primarno i sekundarno ogledalo, odnosno da li se svetlost odbija od njih onako kako bi trebala. Uz pomoć laserskog kolimatora, postupak podešavanja je jednostavan:

- Prvo se podešava sekundarno ogledalo. Potrebno je ugao skundarnog ogledala podesiti tako da laserski zrak pada točno na središte primarnog ogledala.

- Laserski zrak koji se odbilo od primarnog ogledala vidimo na zakošenom delu kolimatora. Ugao primarnog ogledala se namešta sve dok povratni laserski zrak ne dođe u sredinu zakošenog dela kolimatora.

Za vizuelna promatranja dovoljno je da je sekundarno ogledalo bude u približno u dobrom položaju (ili fiksirano), jer se pomeranjem primarnog ogledala sistem može kolimirati i obrnuto, kod teleskopa gde je primarno ogledalo fiksirano (ne može se podešavati) preciznost se može postići pomeranjem sekundarnog ogledala.

Uz pomoć laserskih kolimatora, pravilna postavka sistema ogledala, se može proveriti i podesiti veoma brzo. Njihova prednost se ogleda u tome što se kolimacija može vršiti i u mraku, a sam postupak je praktičan, jer se prilikom podešavanja, uz pomoć laserskog zraka, položaj ogledala prati iza primarnog ogledala - za razliku od optičkih kolimatora, gde je potrebno gledati u okular i samim tim pristup vijcima za podešavanje je otežan.

NAPOMENA: Budite posebno obazrivi prilikom korišćenja ovog uređaja, nemojte laser okretati prema drugim ljudima niti prema svojim očima!

Robusni, GSO laserski kolimator se postavlja u fokuser veličine 1.25", a sam postupak podešavanja sistema ogledala se radi iza teleskopa uz pomoć vijaka za podešavanje ogledala (primarno i sekundarno). Kišobran (zakošeni deo) je nagnut pod uglom od 45 stepeni i na njemu nema oznaka. Laserski snop kolimatora se može podesiti, ukoliko za to postoji potreba - prilikom rotiranja, crvena tačka lasera pravi kružnicu. Radi sa tri (3) baterije LR44.

JUS

Detalji

PLU
440
Tip
Laserski kolimator
Napajanje
3x LR44 baterije
Prečnik
1.25"

Posebna šifra

16 drugih proizvoda u istoj kategoriji: