Lacerta BinoViewer
  • Lacerta BinoViewer

Lacerta BinoViewer

Kombinacija prizmi koja omogućava binokularno gledanje kroz teleskope i samim tim pruža gotovo trodimenzonalnu sliku

23.167 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

Dostupno uz rezervaciju. Za više informacija pozovite 063/1199-654.

Nema na lageru

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

BinoViewer deli dolazeći svetlosni snop na dva dela i na taj način pruža gotovo trodimenzonalnu sliku za oba oka. Posebno ga preporučujemo za lunarna (Mesec) i planetarna (Jupiter, Saturn, Mars, Venera...) posmatranja.

Budući da se ista količina svjetlosti deli na dva optička puta, rezultirajuća slika će biti nešto tamnija, pa se binoviewer preporučuje za teleskope većih prečnika objektiva, kao i za posmatranje sjajnijih objekata. Međutim, posmatranje je znatno ugodnije sa dva oka (to ste jednostavno mogli da zaključite ukoliko ste koristili durbin, pa zatim dvogled), a slika je gotovo trodimenzonalna. Ovo je naročito izraženo kod planeta – znatno je lakše uočiti sitnije detalje na površini, a slika se čini prividno veća nego gledajući samo sa jednim okom. Efekt je teško opisati, jednostavno treba probati i uživati!

BAK4 prizme u ovom BinoViewer-u daju sliku izuzetnog kvaliteta, dovoljno velike da ne dolazi do vinjetiranja na manjim povećanjima, te imaju odlične antirefleksivne premaze (FMC). Slika je veoma kontrasna, sa minimumom gubitka svetlosti. Moguća korekcija dioptrije ±5 dptr, podešavanje međuzeničnog rastojanja od 54 mm do 75 mm.

Za korištenje BinoViewer-a je potreban optički put od 108 mm, tako da ga nije moguće koristiti sa, reflektorima (Newton) i nekim modelima Makszutov-Cassegrain. U tom slučaju potrebno je koristiti predsočivo 1.6× (smanjuje optički put na 47 mm) ili 2.5× (optički put je 4 mm) koji za istu toliku vrednost povećavaju žižnu dužinu teleskopa.

Prilikom izbora povećanja, kada koristite BinoViewer, imajte u vidu da sva dva oka vidimo do 1,5x više detalja, nego sa jednim okom. Tako da, pri povećanju od 100x, sa dva oka dobijamo oko 150x povećanje. Takođe, vodite računa da je potrebno koristiti dva potpuno identična okulara.

Specifikacija:
Materijal prizme: BaK-4 FMC
Podešavanje međuzeničnog rastojanja: 54 mm - 75 mm
Nosači okulara: ±5 dptr na oba oka
Optička putanja: 108 mm
Dimenzije: 120 mm x 112 mm x 42 mm
Težina: 520 g (bez okulara)

BinoViewerLA

Detalji

PLU
1320
Materijal optike
BaK-4
Premaz optike
FMC
Rastojanje između zenica (IPD)
54 - 75 mm
Prečnik
1.25"
Dimenzije
120 x 112 x 42 mm
Težina
520 g (bez okulara)

Posebna šifra

16 drugih proizvoda u istoj kategoriji: