Castell UHC filteri
  • Castell UHC filteri

Castell UHC filteri

Uskopojasni UHC filteri omogućavaju povećanje konstrasta prilikom opažanja svih vrsta maglina, a ujedno i umanjuju uticaj svetlosnog zagađenja

5.583 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Prečnik
Količina

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

UHC filter je najčešće korišćen Deep Sky Filter. Smanjuje efekat svetlosnog zagađenja i pomaže pri praćenju objekata dubokog neba. Mnogi Objekti dubokog neba (Deep Sky objects) ostali bi ne opaženi da nije ovih filtera. Pokazali su se odlično, kako na lokacijama sa svetlosnim zagađenjem, tako i na tamnijim lokacijama. Zatamnjuju pozadinu i prethodno gotovo nevidljive magline jednostavno “iskaču” i jasno se vide. Ovaj filter je univerzalniji od OIII filtera, ali OIII ima snažniji efekt na nekim maglinama (npr. Veil), no istovremeno više zatamnjuje sliku, pa se preporučuju za teleskope većih prečnika.

UHC (ultra visoki kontrast) filter se koristi prvenstveno za emisione magline i propušta sve karakteristične talasne dužine (Ha, Hb i OIII linije), dok istovremeno blokira sve ostale delove spektra. Dakle, ne propušta karakteristične talasne dužine „svetlosnog zagađenja“ Hg i Na. Vredi napomenuti da postoje filteri sa širim i užim opsegom propusnosti.

Filteri sa užim opsegom propusnosti, poboljšavaju kontrast i vrlo dobro funkcionišu pri posmatranju emisionih Maglina, Planetarnih maglina i ostataka Supernova, ali nisu pogodni za objekte čiji je spektar širok, a to su: Zvezdana jata, Galaksije, otvorena jata, Kuglasta jata... Za ove objekte je bolje koristiti CLS filter sa širokim opsegom ili tzv. filtere protiv svetlosnog zagađenja, koji mnogo više propuštaju zračenje zvezda.

Kada odabrati UHC filter? Ako želimo posmatrati emisione magline, planetarne magline ili ostatke Supernova svakako preporučujemo korišćenje uskopojasnih filtera kao što su: Castell UHC, Astronomik UHC ili Lumicon UHC.

Kada odabrati O-III filter? Kada posmatramo Magline pri jakom ili umerenom svetlosnom zagađenošću, prilikom posmatranja većih oblasti kao što je npr. Maglina Severna Amerika (NGC 7000 ), Veil Nebula, NGC 2359 (Thor’s Helmet), nekih Planetarnih maglina. Za ovo će Vam biti potreban teleskop većeg prečnika objektiva - od 200mm i više!

Kada odabrati CLS filter? Ako često koristite teleskop iz grada ili predgrađa, ovaj filter bi vam mogao biti koristan, jer smanjuje svetlosno zagađenje. Efekt mu je znatno slabiji od uskopropusnih filtera poput UHC i OIII, ali je ovaj tip filtera koristan za opažanje Galaksija gde drugi filteri nemaju efekta.

Napomena: Prilikom narudžbe odaberite željenu veličinu/prečnik filtera.

duhc1

Detalji

PLU
73 / 587
Tip
Filteri
Prečnik
1,25" i 2"
Upotreba
Za Deep Sky objekte

Posebna šifra

9 drugih proizvoda u istoj kategoriji: