Planetarni filteri u bojama
  • Planetarni filteri u bojama

Planetarni filteri u bojama

Filteri različitih boja, nivoa propuštanja svetlosti, sa navojem M28.5x0.6, koriste se za bolje isticanje detalja na planetima

2.000 RSD
Porez je uključen Isporuka nije uključena
Opcija
Količina

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Filteri različitih boja se koriste za povećavanje kontrasta, a samim tim i za bolje isticanje detalja na planetama. Ozbiljnijim posmatračima planeta, ovi filteri će znatno pomoći pri uočavanju nekih specifičnih detalja – u zavisnosti od planete i formacije koja im je interesantna. Filteri imaju navoj M28.5×0.6, koji je standardan unutrašnji navoj na 1.25″ okularima i dijagonalnim ogledalima. Za manje teleskope se preporučuju filteri sa nešto većom propustljivošću svetla.

Korisnost filtera pri posmatranju planeta možete pronaći u tabeli:

Pregled kontrasta slike

Filter # 8 Svetlo žuti (83% propustljivosti) ističe crvene i narančaste detalje u Jupiterovim oblacima. Korisno je za povećanje kontrasta detalja uočenih na Marsu i za gledanje diska Urana i Neptuna sa većim teleskopima.

Filter # 11 Žuto zeleni (78% propustljivosti) preporučujemo za posmatranje detalja na Jupiterovom disku. Na Marsu je područje Mare Erythraeum je zatamnjeno.

Filter # 12 Žuti (74% propustljivosti) ističe crvene i narančaste detalje na diskovima Jupitera i Saturna, dok gotovo u potpunosti filtrira plavi i zeleni opseg. Na površini Marsa ističe crvenu i narančastu strukturu, povećavajući kontrast između njih. Pomaže u otkrivanju plavičastih oblaka u atmosferi Marsa. Olakšava posmatranje detalja na površini Meseca sa teleskopima prečnika objektiva od 150 mm ili većim.

Filter # 15 Tamno žuti (67% propustljivosti) preporučuje se za posmatranje/proučavanje detalja površine Marsa i isticanje polarne ledene kape. Pomaže u isticanju narančastih i crvenih struktura, kovitla se u oblacima Jupitera i Saturna, a može biti korisno za promatranje oblaka sa malim kontrastom u gornjim slojevima Venere.

Filter # 21 Narandžasti (46% propustljivosti) snažno filtrira u opsegu plave i zelene boje, povećavajući kontrast između ovih područja i crvenkasto-žućkastih ili narandžastih regija. Pokazali su se kao odlični za posmatranje Marsa. Čini granice između različitih oblika jasnijim. Povećava kontrast između pojasa oblaka na Jupiteru, pomažući u otkrivanju Velike crvene mrlje. Pruža nešto veći kontrast od filtera br. 15.

Filter # 23A Svetlo crveni (25% propustljivosti) popularni filter za promatranje Marsa, Jupitera i Saturna. Zbog nižeg prenosa može se koristiti sa teleskopima prečnika od najmanje 130 mm ili više. Može se koristiti u svrhe slične filtrima #21 i #15, pružajući malo izraženiji kontrast. Pogodan je filter za dnevno otkrivanje Merkura i Venere, jer značajno povećava kontrast između planeta i plavog neba.

Filter # 25 Crveni (14% propustljivosti) snažno blokira talasne dužine u plavom i zelenom opsegu, pružajući vrlo jak kontrast prilikom posmatranja Jupiterovih pojasa oblaka. Vrlo je koristan za otkrivanje polarnih ledenih kapa i tamnijih područja na Marsu.

Filter # 29 Tamno crveni (4% propustljivosti) poboljšava kontrast naročito tokom dnevnih posmatranja (kontrast planeta – nebo). Pogodan za posmatrenje Merkura, Venere, Marsa.

Filter # 38A Tamno plavi (17% propustljivosti) je vrlo koristan prilikom posmatranja Jupitera, jer jako filtrira u crvenom i narandžastom opsegu, značajno povećavajući kontrast prilikom posmatranja oblačnih pojasa i Velike crvene mrlje. Može se koristiti za posmatranje oblika i pojava na površini Marsa (poput oluja prašine) i povećava kontrast pri ispitivanju Saturnovog prstena. Vrlo je dobar izbor za posmatranje Venere, jer može značajno povećati kontrast pri otkrivanju struktura oblaka, koji su inače teško uočljivi.

Filter # 47 Ljubičasti (3% propustljivosti) jako filtrira crvene, žute i zelene talasne dužine, što ga čini korisnim za posmatranje polarnih ledenih kapa Marsa. Najbolji filter u boji za proučavanje Venere, jer ona propušta vrlo malo svetlosti, smanjuje svetlinu planete, a istovremeno povećavajući kontrast oblika koji se pojavljuju u njenim gornjim slojevima atmosfere. Takođe se može koristiti za proučavanje detalja lunarne površine. Čini Jupiter i njegove mesece vrlo zanimljivim prizorom.

Filter # 56 Zeleni (53% propustljivosti) je dobar izbor za posmatranje polarnih ledenih kapa Marsa i za otkrivanje žutih oluja prašine. Povećava kontrast između plavog i crvenkastog područja Jupiterovog oblaka.

Filter # 58A Svetlo zeleni (24% propustljivosti) snažno filtrira u crvenom i plavom opsegu, povećavajući kontrast struktura u gornjim slojevima Jupitera. Takođe je korisntan za otkrivanje polarnih oblaka Saturna. Uveliko poboljšava kontrast polarnih ledenih kapa Marsa i olakšava otkrivanje oblika koji se pojavljuju u oblacima Venere.

Filter # 80A Plavi (30% propustljivosti) je dobar izbor filtera za opštu namenu. Sigurno je najbolji izbor za posmatranje Jupitera i Saturna. U velikoj meri naglašava kontrast između oblika uočenih u Jupiterovom oblačnom sistemu, uključujući Veliku crvenu mrlju. U slučaju Saturna, pomaže prvenstveno u isticanju polarnih pojasa oblaka, ali može biti koristan i za proučavanje Meseca.

Filter # 82A Svetlo plavi (73% propustljivosti), kao i filter # 80A, je izvanredan filter za opštu namenu, pogodan za Jupiter, Mars, Saturn i Mjesec. Zbog svoje lagane senke (boje), iako pomaže u povećanju kontrasta, ne smanjuje značajno količinu dolaznog svetla.

Pregled boja filtera:

Filteri u boji

Napomena: Prilikom narudžbe odaberite željenu opciju filtera.

F08

Detalji

PLU
69 (F08) / 70 (F11) / 72 (F12) / 71 (F15) / 63 (F21) / 65 (F23A) / 66 (F25) / 67 (F29) / 59 (F38A) / 68 (F47) / 64 (F56) / 62 (F58A) / 60 (F80A) / 61 (F82A)
Tip
Filteri u boji za planete
Ostalo
M28.5x0.6 (navoj)

Posebna šifra

8 drugih proizvoda u istoj kategoriji: