Planetarni filteri u bojama
  • Planetarni filteri u bojama

Planetarni filteri u bojama

Filteri različitih boja, nivoa propuštanja svetlosti, sa navojem M28.5x0.6, koriste se za bolje isticanje detalja na planetima

1.333 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Opcija
Količina
Poslednji komad na stanju

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Filteri različitih boja se koriste za povećavanje kontrasta, a samim tim i za bolje isticanje detalja na planetama. Ozbiljnijim posmatračima planeta, ovi filteri će znatno pomoći pri uočavanju nekih specifičnih detalja – u zavisnosti od planete i formacije koja im je interesantna. Filteri imaju navoj M28.5×0.6, koji je standardan unutrašnji navoj na 1.25″ okularima i dijagonalnim ogledalima. Za manje teleskope se preporučuju filteri sa nešto većom propustljivošću svetla.

Korisnost filtera pri posmatranju planeta možete pronaći u tabeli:

Pregled kontrasta slike

Filter # 8 Svetlo žuti (83% propustljivosti) ističe crvene i narančaste detalje u Jupiterovim oblacima. Korisno je za povećanje kontrasta detalja uočenih na Marsu i za gledanje diska Urana i Neptuna sa većim teleskopima.

Filter # 11 Žuto zeleni (78% propustljivosti) preporučujemo za posmatranje detalja na Jupiterovom disku. Na Marsu je područje Mare Erythraeum je zatamnjeno.

Filter # 12 Žuti (74% propustljivosti) ističe crvene i narančaste detalje na diskovima Jupitera i Saturna, dok gotovo u potpunosti filtrira plavi i zeleni opseg. Na površini Marsa ističe crvenu i narančastu strukturu, povećavajući kontrast između njih. Pomaže u otkrivanju plavičastih oblaka u atmosferi Marsa. Olakšava posmatranje detalja na površini Meseca sa teleskopima prečnika objektiva od 150 mm ili većim.

Filter # 15 Tamno žuti (67% propustljivosti) preporučuje se za posmatranje/proučavanje detalja površine Marsa i isticanje polarne ledene kape. Pomaže u isticanju narančastih i crvenih struktura, kovitla se u oblacima Jupitera i Saturna, a može biti korisno za promatranje oblaka sa malim kontrastom u gornjim slojevima Venere.

Filter # 21 Narandžasti (46% propustljivosti) snažno filtrira u opsegu plave i zelene boje, povećavajući kontrast između ovih područja i crvenkasto-žućkastih ili narandžastih regija. Pokazali su se kao odlični za posmatranje Marsa. Čini granice između različitih oblika jasnijim. Povećava kontrast između pojasa oblaka na Jupiteru, pomažući u otkrivanju Velike crvene mrlje. Pruža nešto veći kontrast od filtera br. 15.

Filter # 23A Svetlo crveni (25% propustljivosti) popularni filter za promatranje Marsa, Jupitera i Saturna. Zbog nižeg prenosa može se koristiti sa teleskopima prečnika od najmanje 130 mm ili više. Može se koristiti u svrhe slične filtrima #21 i #15, pružajući malo izraženiji kontrast. Pogodan je filter za dnevno otkrivanje Merkura i Venere, jer značajno povećava kontrast između planeta i plavog neba.

Filter # 25 Crveni (14% propustljivosti) snažno blokira talasne dužine u plavom i zelenom opsegu, pružajući vrlo jak kontrast prilikom posmatranja Jupiterovih pojasa oblaka. Vrlo je koristan za otkrivanje polarnih ledenih kapa i tamnijih područja na Marsu.

Filter # 29 Tamno crveni (4% propustljivosti) poboljšava kontrast naročito tokom dnevnih posmatranja (kontrast planeta – nebo). Pogodan za posmatrenje Merkura, Venere, Marsa.

Filter # 38A Tamno plavi (17% propustljivosti) je vrlo koristan prilikom posmatranja Jupitera, jer jako filtrira u crvenom i narandžastom opsegu, značajno povećavajući kontrast prilikom posmatranja oblačnih pojasa i Velike crvene mrlje. Može se koristiti za posmatranje oblika i pojava na površini Marsa (poput oluja prašine) i povećava kontrast pri ispitivanju Saturnovog prstena. Vrlo je dobar izbor za posmatranje Venere, jer može značajno povećati kontrast pri otkrivanju struktura oblaka, koji su inače teško uočljivi.

Filter # 47 Ljubičasti (3% propustljivosti) jako filtrira crvene, žute i zelene talasne dužine, što ga čini korisnim za posmatranje polarnih ledenih kapa Marsa. Najbolji filter u boji za proučavanje Venere, jer ona propušta vrlo malo svetlosti, smanjuje svetlinu planete, a istovremeno povećavajući kontrast oblika koji se pojavljuju u njenim gornjim slojevima atmosfere. Takođe se može koristiti za proučavanje detalja lunarne površine. Čini Jupiter i njegove mesece vrlo zanimljivim prizorom.

Filter # 56 Zeleni (53% propustljivosti) je dobar izbor za posmatranje polarnih ledenih kapa Marsa i za otkrivanje žutih oluja prašine. Povećava kontrast između plavog i crvenkastog područja Jupiterovog oblaka.

Filter # 58A Svetlo zeleni (24% propustljivosti) snažno filtrira u crvenom i plavom opsegu, povećavajući kontrast struktura u gornjim slojevima Jupitera. Takođe je korisntan za otkrivanje polarnih oblaka Saturna. Uveliko poboljšava kontrast polarnih ledenih kapa Marsa i olakšava otkrivanje oblika koji se pojavljuju u oblacima Venere.

Filter # 80A Plavi (30% propustljivosti) je dobar izbor filtera za opštu namenu. Sigurno je najbolji izbor za posmatranje Jupitera i Saturna. U velikoj meri naglašava kontrast između oblika uočenih u Jupiterovom oblačnom sistemu, uključujući Veliku crvenu mrlju. U slučaju Saturna, pomaže prvenstveno u isticanju polarnih pojasa oblaka, ali može biti koristan i za proučavanje Meseca.

Filter # 82A Svetlo plavi (73% propustljivosti), kao i filter # 80A, je izvanredan filter za opštu namenu, pogodan za Jupiter, Mars, Saturn i Mjesec. Zbog svoje lagane senke (boje), iako pomaže u povećanju kontrasta, ne smanjuje značajno količinu dolaznog svetla.

Pregled boja filtera:

Filteri u boji

Napomena: Prilikom narudžbe odaberite željenu opciju filtera.

F08

Detalji

PLU
69 (F08) / 70 (F11) / 72 (F12) / 71 (F15) / 63 (F21) / 65 (F23A) / 66 (F25) / 67 (F29) / 59 (F38A) / 68 (F47) / 64 (F56) / 62 (F58A) / 60 (F80A) / 61 (F82A)
Tip
Filteri u boji za planete
Ostalo
M28.5x0.6 (navoj)

Posebna šifra

10 drugih proizvoda u istoj kategoriji: