Set teleskopa, kompasa i peščanog sata od bakra u drvenoj kutiji
  • Set teleskopa, kompasa i peščanog sata od bakra u drvenoj kutiji

Set durbin, kompas i peščani sat, od bakra, u drvenoj kutiji

Ukrasni, ali potpuno funkcionalan set klasičnih bakarnih instrumenata – durbin, kompas i peščani sat. Vrlo atraktivan poklon za sve ljubitelje nautike

5.000 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

Dostupno uz rezervaciju. Za više informacija pozovite 063/1199-654.

Nema na lageru

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Komplet sadrži kopiju „starinskih“ instrumenata. U elegantnoj drvenoj kutiji pronaći ćete durbin, kompas i peščani sat. Savršen poklon za prijatelja koji voli klasične stvari!

Durbin/teleskop
Durbin/teleskop je optički instrument za osmatranje udaljenih predmeta na kopnu, moru, vazduhu i nebu. Sastoji se, obično, od dva sočiva, koja su centrirana na istoj optičkoj osi i smeštena na krajevima cevi. Prvi durbin nastao je 1609. godine. Galileo Gailiej uspeo je da napravi durbin sa uvećanjem od 10 puta, pomoću kojega je bilo moguće videti brodove udaljene dva sata plovidbe. Pored toga, Galilej se setio da taj durbin može da se okrene prema nebu, i tako je nastao prvi teleskop.

Kompas
Kompas je navigacioni instrument za orijentaciju, odnosno pronalaženje pravaca na Zemlji. Sastoji se od magnetske igle koja se slobodno kreće, rotira oko ose, i usmerava prema magnetskom polju Zemlje. Ne zna se ko je izumeo kompas ali prvi koji su upotrebili magnetsku iglu za pokazivanje smera bili su Kinezi.

Peščani sat
Sat je jedan od najstarijih ljudskih pronalazaka. U principu, potrebno je znati osnovne fizičke procese koji se ponavljaju s određenom učestalošću, i način da se izmeri koliko taj proces traje. Kao što se godišnja doba i faze meseca mogu iskoristiti za merenje protka određenih dužih perioda vremena, tako se i kraći periodi mogu koristiti za merenje sati i minuta. Peščani satovi merili su vreme prolaskom sitnog peska kroz uzani otvor na staklenoj posudi.

WTrack1

Detalji

PLU
1323
Pakovanje sadrži
Durbin, kompas, peščani sat, drvena kutija

Posebna šifra

16 drugih proizvoda u istoj kategoriji: