Katadiopteri

Teleskopi katadiopteri

Teleskopi katadiopteri imaju poseban optički dizajn, koji im dopušta da cev bude kratka i kompaktna, a oštrina i kontrast vrhunski. Zato su i nešto skuplji, ali se investicija na kraju definitivno isplati. Osim kvalitetne optike, njihova kratka cev će na montaži biti vrlo stabilna, što je izuzetno važno prilikom opažanja na većim povećanjima, jer se slika neće tresti za vreme korišćenja.

Katadiopteri za skupljanje svetlosti koriste sistem sočiva i ogledala. Takva konstrukcija omogućava veliku žižnu daljinu daljinu unutar relativno kratke optičke cevi. U zavisnosti od položaja sočiva i ogledala postoje mnoge vrste katadioptera. U amaterskoj astronomiji najčešće se koriste Schmidt-Cassegrain, Maksutov-Cassegrain i Ritchey-Chretien. Najveći svetski teleskopi su većinom katadiopteri.

Katadioptrični teleskopi se često nazivaju hibridni teleskopi, zato što su konstruisani tako da sadrže najbolje osobine osnovnih vrsta teleskopa (refraktora i reflektora), pa deo njihovog optičkog sistema pokrivaju sočiva, a deo ogledala. Vrlo su kompaktni, lako se transportuju, a zbog zatvorene optičke cevi, smanjuje se strujanje vazduha. Sa druge strane, cena im nije mala, sporo se aklimatizuju (jer je cev zatvorena sa svih strana) i imaju centralnu opstrukciju (pojava da je slika u sredini tamnija nego na ivicama vidnog polja).

Katadiopteri

Sorry for the inconvenience.

Search again what you are looking for