Okular za kolimaciju
  • Okular za kolimaciju

Okular za kolimaciju

Jednostavan, klasični okular za vizuelnu kolimaciju Newton teleskopa, prečnika 31.7mm

4.500 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Veoma jednostavan, precizan i po mnogima najbolji kolimator za precizno podešavanje ogledala. Kolimacija je proces poravnavanja ogledala u teleskopu, tako da ogledala precizno usmeravaju svetlost jedno prema drugom. Da bi smo kolimirali teleskop potreban nam je alat kolimator. Kolimator se stavlja u fokuser (na mesto okulara). Optički kolimator je vrlo jednostavan instrument, sa malom rupicom na vrhu kroz koju gledamo, odnosno proveravamo podešenost i krstom na dnu za preciznije centriranje.

Postupak podešavanja je jednostavan:

- Prvo je potrebno podesiti nagib sekundarnog ogledala, tako da primarno ogledalo sa svojim nosačima vidimo koncentrično sa sekundarnim ogledalom. Na nosaču sekundarnog ogledala, sa tri vijka možemo menjati njegov nagib.

- Zatim se namešta nagib primarnog ogledala, tako da sekundarno (manji krug kojeg vidimo u primarnom ogledalu) vidimo tačno u sredini primarnog. Na nosaču primarnog ogledala se nalaze kolimacijski vijci i vijci koji osiguravaju kolimaciju. Nagib se podešava kolimacijskim vijcima, a kada se postigne zadovoljavajuća kolimacija zatežu se nosači sa vijcima za osiguravanje.

- Izuzetno, prilikom vađenja sekundarnog ogledala potrebno je podesiti i položaj sekundarnog ogledala ispod fokusera. Gledajući kroz fokuser, sekundarno ogledalo treba da izgledati kao krug, iako je eliptičnog oblika. Za podešavanje položaja nam služi vijak na nosaču sekundarnog ogledala, a koji se nalazi između vijaka za podešavanje nagiba.

Ukoliko se Newton teleskop koristi za snimanje astrofotografije, preporučuje se vrlo precizno podešavanje sekundarnog ogledala, za to su potrebni drugi uređaji (npr. laserski kolimator), a zatim primarnog ogledala pomoću ovog jednostavnog kolimacijskog okulara. Ovaj uređaj je odličan dodatak laserskim kolimatorima.

JUSn

Detalji

PLU
293
Tip
Okular za kolimaciju
Namena
Za Newton teleskope

Posebna šifra

16 drugih proizvoda u istoj kategoriji: