Meteorid na srebnom lančiću, Campo de Cielo
  • Meteorid na srebnom lančiću, Campo de Cielo

Meteorit na srebnom lančiću, Campo de Cielo

Prekrasan i originalan komad nakita - Meteorit Campo del Cielo na srebrnom lančiću (40cm)

2.917 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Poklonite nekome komadić raja

Meteorit Campo del Cielo je gvozdeni meteorit, čiji su fragmenti prvi put pronađeni na sadašnjoj granici između provincija Chaco i Santiago del Estero (Agentina) 1576. godine. Španski guverner je čuo za predanje domorodaca, Indijanaca, koje je govorilo o gvožđu koje pada sa neba i poslao ekspediciju, koja je pronašla nekoliko fragmenata. Lokalitet, sušna ravnica, prikladno je nazvan "Campo del Cielo" (nebesko polje). Nekih 200 godina kasnije, Španci su poslali još jednu ekspediciju, tokom koje je jedan pomorski poručnik, pronašao fragment za koji je procenio da je težak između 15 i 18 tona. Međutim, nakon što su ispitali materijal, pogrešno su ustanovili je da je u pitanju samo gvožđe i lokalitet je napušten. Godine 1992. američki trgovac meteoritom pokušao je da odnese komad od 37 tona. Međutim, argetinske vlasti su ga u tome sprečile i meteorit je ostao u zemlji.

Istraga, uključujući radiokarbonsko datiranje, pokazala je da je meteoroid verovatno pao pre 4.000 do 6.000 godina. Sam meteorit je star oko 4,5 milijardi godina. Ulaskom u atmosferu, raspao se na hiljade fragmenata i do sada je locirano više od 100 tona meteorita. Veći fragmenti pronađeni su u i oko područja koje uključuje 26 kratera. Najveći krater ima prečnik od 78 metara i dubinu od 5 metara. Originalno „malo telo Sunčevog sistema“ dolazi iz asteroidnog pojasa. Njegovi ostaci su klasifikovani kao grubi oktaedrit grupe IA (Group IA coarse Octahedrites). Hemijski sastav je sledeći: 92,6% gvožđa, 6,68% nikla, 0,43% kobalta, 0,25% fosfora, 87ppm galijuma, 407ppm germanijuma i 3,6ppm iridijuma.

Ovaj sastav je jedinstveni identifikator, koji ukazuje na poreklo i potvrđuje autentičnost meteorita, jer se ne može reprodukovati na Zemlji.

Ni26910

Detalji

PLU
3005
Materijal
Meteorit, srebro
Dužina
40cm (lanćić)

Posebna šifra

9 drugih proizvoda u istoj kategoriji: