LIS-CDF Darkfield Mikroskop

Lacerta Infinity LIS-CDF Mikroskop sa trinokularnom glavom, okularima WF 10x, plan objektivima 4x,10x, 40x, plan objektivom 100x za tamno polje (Dark field) sa iris blendom, maksimalnim uvećenjem od 1000x, Dark field kondenzatorom i ugrađenim hladnim svetlom

207.500 RSD
Porez je uključen Dostava nije uključena
Količina

Dostupno uz rezervaciju. Za više informacija pozovite 063/1199-654.

Nema na lageru

 

Isporuka i plaćanje

 

Politika privatnosti

 

Garancija, reklamacija i pravo na odustajenje

Mikroskop specialno namenjen za Dark field pregledanje krvi sa kardioidnim kondenzatorom i ekstremno jakim izvorom hladnog svetla.

Pri radu sa Dark Field (Tamno polje) mikroskopima, uglavnom se koristi centralna blenda (centralna opstrukcija) upotrebom Abbe kondenzora (npr Numerička Apertura N.A. 0,4-0,65). Ovi Dark Field kondenzori su upotrebljivi sa objektivima čije je uvećanje do max. 40x (odnosno Numerička Apertura N.A.=0,6 vrednosti) iznad toga slika postaje mutna i mlečna jer svetlost pada direktno na objektiv. Budući da je za testiranje žive krvi potrebno znatno veće uvećanje, ovakav specijalni uređaj je neohodan. Optimalni rezultati za veća uvećanja postižu se samo sa CDF (Cardioid Dark Field) kondenzorima i objektivima sa Iris blendom. Ovo su uljani kondenzori jer se pri radu između kondenzora i predmetne pločice postavlja kap immerzionog ili optičkog ulja.

Ovaj mikroskop sa kardioidnim kondenzorom namenjen je isključivo za Dark Field analizu žive krvi (tj. ne standardnim kondezatorom tamnog polja i ugrađenom centralnom blendom) i za tu svrhu koristi vrlo jako osvetljenje (oko 150W). Suština ove metode je da uzorak posmatramo sa rasipnim (difuznim) osvetljenjem, a ne statičkim. Slično kao što bi se videle čestice prašine, kada kroz prozor podruma na njih pada sunčeva svetlost. Da bi se ovo postiglo, svetlost od optičke ose mora biti otkrivena, a takođe se i predmet istraživanja mora dobro definisati i to tako da svetlost do njega dopre sa strane. Ova procedura je prvi put korišćena 1910. godine i poznata je kao ,,Milikanov eksperiment“. Godine 1923. Robert Andrws Millikan je dobio Nobelovu nagradu za određivanje elementarnog naelektrisanja i za istraživanje fotoelektričnog efekta.

Za testiranje krvi sa Dark field metodom (npr. Enderlein metoda alternativne medicine) sa uvećanjem oko 1000X ili iznad, potreban je uljno-imerzioni kardioidni kondenzor (lepljena katadioptrička optika), optimizovani uljno-imerzioni objektiv sa Iris blendom i vrlo jaki izvor svetlosti.

Često postavljanja pitanja (F.A.Q.)

Zašto nam je potreban objektiv od 100x sa Iris dijafragmom?
Da bi se isključila neželjena refleksija. Bez Iris dijafragme (blende) se dobija rasuto i defokusirano pozadinsko svelo, koje je bez kontrasta i slika je značajno oslabljena. Sa Iris dijafragmom objektive sa numeričkom aperturom N.A.=1,25 možemo smanjiti do N.A.=0,5.

Koliko svetla je potrebno za analizu žive krvi?
Kao minimalna jačina spominje se 100W halogen svetlosti. Sa izuzetno snažnim LED osvetljenjem CDF kondenzatora, imamo jedan i po puta veću količinu svetlosti (ekvivalentnu 150W halogen). Ne samo da je verzija CDF lakša (samo 300 grama, za razliku od seta sa halogen rasvetom koja teži 3 kg), nego je i podešavanje lakše, sastavljanje i rastavljanje brže i jeftinije!

Šta znači "Cardioid"?
Kod konvencionalnih kondenzatora za tamni prostor, središnju zatamnjenost stvara bočni svetlosni konus (suvi kondenzator koji koristi 5-15% svetlosti), dok kardioidni (Cardioid) dvodelni katadioptički sistem ogledalo-sočivo usmerava 75% ili više svetlosti. Međutim, kardioidni kondenzatori funkcionišu samo ako se koristi otičko ili imerziono ulje između kondenzatora i predmetne pločice (tj. kondenzator se podmazuje odozgo, a pločica je podmazana odozdo). Bez uranjanja kardioidni kondenzatori su beskorisni jer se, zbog visokog upadnog ugla, veliki deo svetlosti reflektira u prostoru staklo-vazduh.

Koji se mikroskopi mogu koristiti sa kardioidnim kondenzatorom?
Može se koristiti sa gotovo bilo kojim mikroskopom sa uklonjivim kondenzatorom (preporučuje se standardna utičnica od 37 mm!) i najmanje 10 cm prostora ispod radnog stola. Držač kondenzatora mora biti podesiv u sva tri smera. Otvor na radnom stolu trebalo bi biti široko najmanje 30 mm, jer je sama kardioidna glava široka 29 mm. Nije apsolutno neophodno, ali se preporučuje kvalitetana mehanička izrada, jer je kardioidni kondenzator vrlo osetljiv na precizno podešavanje, posebno u vertikalnom smeru! Među mikroskopima u našoj ponudi to su serija BIM135 ili Lacerta LIS-5.

LIS-CDF

Detalji

PLU
1093
Glava
Trinokularna
Uvećanje
40x, 100x, 400x i 1000x (Dark field)
Okulari
WF 10x
Vidno polje
20 mm
Objektivi
4x,10x, 40x i 100x (Dark field)
Revolver nosača objektiva
Za 5 objektiva
Fokus
Koaksijalni grubi i fini fokuser sa kontrolom zatezanja
Kondenzator
Kondenzator tamnog polja, Cardioid Kondensor N.A. 1.22-1.37 (napravljen u Mađarskoj)
Kondenzator
Abbe (N.A. 1.25), sa iris dijafragmom i skalom za za različita uvećanja
Osvetljenje
LED, ugrađen u Cardioid kondenzator
Ostalo
Sa specijalnim (u obliku potkovice) nosačem kondenzatora postoji mogućnost brzog prebacivanja između svetlog i tamnog polja, faznog kontrasta i polarizacionog posmatranja

Posebna šifra

3 drugih proizvoda u istoj kategoriji: