teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
110.500,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi - 22-67x100 ACUTER Zoom Spektiv sa uvidom od 45
75.565,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
3.120,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
80.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
69.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
57.500,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
3.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
19.500,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
37.900,00 rsd
teleskopi, mikroskopi, dvogledi -
65.390,00 rsd

Lacerta LIS-5 Fluorescentni Mikroskop

496.000,00 rsd
Šifra proizvoda: LIS-5-FLED

Lacerta LIS-5 Fluorescentni Mikroskop sa okularima WF 10x, Plan objektivima uvećanja 4x, 10x, 20x, 40x, 100x i izvorom svetlosti plave i zelene boje

U praksi se za ispitivanja fluorescencije koriste fluorescentne boje koje se pobuđuju plavom ili UV svetlošću i obično pokazuju zelenu fluorescenciju (B ili UV kanali). Ukoliko se koristi zeleno svetlo kao stimulirajuća talasna dužina, emisiona svetlost će biti narandžasto ili crveno (G-kanali). Postoje i prirodne autofluorescencije poput Klorofil-A, koja mora biti izazvana plavom bojom kako bi se emitovala crvena svetlost. Izbor svakodnevnih autofluorescentnih materijala poput piva, povrća, marcipana ili vitamina može se naći u EXCEL tabeli, koja se nalazi dole u tekstu.

STRUKTURA

Struktura Epi-fluorescentnog mikroskopa odgovara strukturi mikroskopa sa osvetljenjem. Posmatrani predmet je osvetljen ljubičastom ili UV svetlošću uz pomoć reflektujućeg ogledala, slično metalurškim mikroskopima. Kao izvor svetlosti nekada se koristila živina sijalica, koja je skupa, ima kratki životni vek, a ujedno nije ni bezbedna (ukoliko pukne dolazi do isparenja štetnih gasova). Savremeni fluorescentni mikroskopi imaju izuzetno jako LED osvetljenje, koje je vrlo izdržljivo i jednostavno za upotrebu. Emitovana (u zavisnosti od reagensa: zelenkasta ili crvenkasta) fluorescentna svetlost prolazi kroz objektiv kao i kod standardnih bioloških mikroskopa.

OPREZ: Ukoliko koristite stari fluorescentni mikroskop sa živinom lampom, postoji opasnost od trovanja! Živina sijalica se sme uključiti samo kada je hladna, a isključiti samo kad je topla (tj. vrlo nepraktično – dug period čekanja između uključivanja i isključivanja ili isključivanja i uključivanja), inače postoji opasnost od eksplozije sijalice. Ukoliko dođe do eksplozije živine sijalice MORAMO odmah napustiti sobu ili MORAJU biti otvoreni svi prozori!

Zbog toga se u današnje vreme koriste samo fluorescentni mikroskopi sa LED lampama, poput modela LACERTA ili Zeiss. Obe kompanije su izbacile živinu sijalicu kao stimulativni izvor svetlosti za fluorescentne mikroskope i sada se nude/prodaju samo LED fluorescentnu rasvetu!

PODRUČJE RADA 

Teško je poverovati da fluorescentna mikroskopija postoji više od 100 godina (temelje postavio Carl Zeiss 1908. godine). Područja primene su različita: određene boje se mogu, između ostalog, vezati sa antitelima (fluorescentno mikroskopsko bojenje antitela u medicinskim istraživanjima), pa se antitela mogu istraživati fluorescentnom mikroskopijom.

Mnogi materijali su autofluorescentni: npr. posebne boje za sigurnosne oznake na novčanicama ili na papiru za pasoš, ali i sveže gljive, smeđa kora banane i većina biljaka koje sadrže hlorofil - emituju CRVENU svetlost! U životinjskom svetu, npr. škorpioni, krpelji i neki pauci, kao i mnoge bakterije, imaju autofluorescentna svojstva.

DodatakVeličina
LIS-5-FLED_Fluorescencija_Tabela.xls37.5 KB